3.4.7      De Sai Baba beweging

pandit drs. P. Ramadhin                          

 
De beweging van Satya Sai Baba, is een andere invloedrijke stroming die de aandacht trekt van veel Hindoes en ook van veel blanken en andere volkeren (wereldwijd). Satya Sai Baba werd op 23 november 1926 geboren in het kleine afgelegen dorp Puttaparthi in Zuid-India. Hij was het vierde kind van Pedda en Easwaramma Raju en kreeg de namen Satya Narayan. Satya betekent 'waarheid'. Satya Sai Baba is de tweede van drie incarnaties van de Sai Awtaar. De eerste was Shirdi Sai Baba (1836-1918), die zijn sterfelijk lichaam in 1918 verliet, nadat hij zijn leven lang de eenheid van God en de broederschap van de mensen had onderwezen en voorbeeldig geleefd. Hij deed dat vooral onder de Hindoe- en moslim-gemeenschappen in Centraal India, die hem als een van hun beschouwden. Sai Baba zegt dat hij tot in de 21ste eeuw in de huidige Satya Sai hoedanigheid zal blijven en 96 jaar zal worden. Daarna zal Sai Baba in een derde en laatste incarnatie opnieuw worden geboren als Prema Sai Baba (2030-2126), die de in het midden van de 19de eeuw begonnen Awtaar-missie zal voltooien.


Sai Baba heeft in Zuid India twee Aashrams, in Puttaparthi en Whitefield, waar jaarlijks honderdduizenden mensen uit alle delen van de wereld samenkomen om zijn liefde te ervaren en zijn zegen te ontvangen. Hij is echter niet op aarde gekomen om een nieuwe religie of sekte te stichten. In tegendeel, hij benadrukt de eenheid van alle religies.

De boodschap van Sai Baba is het volgende:

Er is slechts één God - Hij is alomtegenwoordig
Er is slechts één Religie - de Religie van Liefde
Er is slechts één Taal - de Taal van het Hart
Er is slechts één Geslacht - het Geslacht der Mens

 Sai Baba zegt ook dat Liefde en Recht de fundamentele menselijke waarden zijn.

Liefde als denken is Waarheid,
Liefde als handeling is juist Gedrag,
Liefde als Begrijpen is Vrede,
Liefde als gevoel is Geweldloosheid.

Het doel van de Satya Sai organisatie is het vestigen van de wezenlijke "Eenheid" van alle geloven en het door oefening en voorbeeld propageren van de fundamentele principes van Satya (Waarheid), Dharma (Rechtvaardigheid), Shantie (Vrede) en Prema (Liefde).

 

15 jaar Hindoe basisschool Shri Saraswatie